Benkova Rezidence

Magazín o bydlení

Zavařování frčí: Připravujeme zásoby na zimu

Kdo jednou ochutná vlastní zavařeninu, nebude chtít jinou. To samé platí o pestu nebo domácím kečupu. Využijte toho, že je léto. Farmářské trhy na každém kroku, čerstvé suroviny tedy po ruce. A navíc, zavařování je opět trendy!

Představte si, že až u vás příště budou nocovat přátelé, ráno je pohostíte vlastní zavařeninou. K obědu uvaříte těstoviny s vlastním pestem a večer jim připravíte tousty s domácím kečupem. Hmm, už slyšíte ty pochvalné hlasy?

Zavařování bylo dříve nutností, dnes je vlastně také. Jestliže chcete mít kvalitní jídlo bez éček, je to právě to domácí. Zavařování se rozhodně nebojte. Není to tak složité.

Co k zavařování potřebujete?

  • Kvalitní suroviny (ovoce, zelenina, cukr…). Jejich soupis záleží na konkrétním receptu a ty si ukážeme za chvíli.
  • Skleničky a víčka (buď je máte nastřádané, nebo je můžete koupit). Před samotným zavařováním je nejprve vydrhněte v horké vodě.
  • Velký hrnec, ve kterém budete sterilovat. Na dno se dává utěrka, aby sklenice nestály přímo na dně hrnce a horkem nepraskly.
  • Odvahu a nadšení. S tím se vždy pracuje lépe.

Rybízová zavařenina

Sezóna rybízu vrcholí. A taková rybízová zavařenina je výborná na chléb s máslem i na lepení domácích sušenek. Na kilo rybízu potřebujete asi 0,5 kg cukru (záleží na tom, jak moc sladkou zavařeninu chcete). Ačkoli má rybíz dost pektinu, tedy látky, jež usnadňuje houstnutí, můžete použít i cukr s pektinem, který vám zkrátí dobu vaření rybízu.

241697_marmalade

Očištěné ovoce buď rozvařte celé (poté, co jste bobulky otrhaly), nebo nejprve odšťavněte a vařit pak budete jen šťávu (v tomto případě se cukr odvažuje dle váhy šťávy). Ovoce/šťávu s cukrem vařte tak dlouho, dokud nezačne lehce houstnout. Vyzkoušejte, jak tuhne – kapku kápněte na talířek a nakloňte, zavařenina by neměla stékat. Doba varu může být cca půl hodiny, ale i více (záleží na obsahu pektinu). Poté naplňte do sklenic, zavíčkujte a postavte dnem nahoru. Takto nechte přes noc a poté uložte do spíže.

Jednoduché domácí pesto z bazalky či rukoly

Bazalku nebo rukolu si můžete jednoduše pěstovat i na parapetu okna. Během chvilky z nich připravíte výborné pesto. Potřebovat budete 3 hrsti lístků bazalky nebo rukoly, asi 6 lžic olivového oleje, stroužek česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmezánu a lžičku soli.

pesto

Vše rozmixujte. A je hotovo. Pokud připravujete zásoby na zimu, udělejte pesta víc. Dejte ho do sklenic, zavíčkujte a uchovejte v lednici. Sůl a olej působí jako konzervanty, takže vám vydrží několik týdnů. Po otevření spotřebujte rychle.

Jak udělat domácí kečup

S domácím kečupem se to má sice tak, že jeho příprava je složitější, ale odměna veliká. S tím z obchodu se absolutně nedá srovnat. Takže pojďte na to. Potřebovat budete 2 kila rajčat, dvě cibule, 4 až 5 stroužků česneku, deci a půl octa, stejné množství vody, 15 dkg cukru, sůl, pepř, nové koření, 2 bobkové listy, trošku hřebíčku…

kečup

Rajčata nakrájejte na menší kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Vložte do hrnce, zalijte vodou, octem, přidejte cukr, sůl, česnek. Koření vložte do plátěného sáčku, abyste ho pak nemuseli vybírat. A přiveďte k varu. Poté vařte asi hodinu. Směs se rozvaří, ale pro jemnější konzistenci je nutné ještě rozmixovat. Kečup nalijte do sklenic a sterilujte při teplotě 80°C po dobu asi 10 minut.

 

 

Benkova Rezidence

Komentáře (1):

  1. anastazia

    14.8.2014 v 20.49

    moje mamča porat zavaruje a presnidavky robi a džemi a vie to dokonale ja som sa raz pokusila urobit kecup mno radsej to necham na mamu

Komentování je uzamčeno.

Psychologie domova: Jak prostředí ovlivňuje náš duševní stav

Prostředí, ve kterém žijeme, má zásadní vliv na naše duševní zdraví a pohodu. Barvy jsou jedním z klíčových prvků ovlivňujících naše emoce a nálady v domácím prostředí.

Energetická úspornost ve vašem domě: Zelené technologie pro každodenní bydlen

Zelené technologie se stávají nedílnou součástí moderních domácností s ohledem na udržitelnost a snižování spotřeby energie.

geosan development