Benkova Rezidence

Magazín o bydlení

Jak výhodně pronajmout (nejen investiční) byt?

Kdo má nemovitost navíc, může vydělat. Poptávka po bytech k pronájmu totiž v posledních měsících roste. O tom, kolik z nájmu utržíte, rozhoduje řada okolností, například lokalita nebo samotný stav bytu. Důležité je nemovitost k pronájmu dobře připravit a zkusit tak zvýšit její cenu. Současně byste si měli vybrat solidního nájemníka. Zeptali jsme se odborníků na reality, jak na to a přinášíme vám konkrétní tipy.

Investiční byty, tedy nemovitosti k pronájmu, si i přes lockdown a v podstatě kolaps trhu s krátkodobým bydlením udržují silnou poptávku. Souvisí to s tím, že lidé potřebují bydlet, a ne všichni dosáhnou na hypotéku. Poptávka roste zejména po dlouhodobém pronájmu. Dlouhodobě a dobře pronajatý byt je přitom snem každého investora – slušný a spolehlivý nájemník, který v bytě zůstává několik let, šetří náklady i čas a investorovi přináší stabilní příjem.

S ohledem na rostoucí poptávku nemusí v současné době majitelé bytů vynakládat příliš velké úsilí, aby byt pronajali. „Poptávka je zejména po nemovitostech do 70 metrů čtverečních a dispozici 2+kk. V Praze se takový byt zpravidla pronajme do jednoho měsíce,“ konstatuje šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Zatímco dříve měl investor možnost volit mezi krátkodobým a dlouhodobým pronájmem, pandemie krátkodobé nájmy výrazně osekala. Změnil se i způsob prohlídek nemovitostí. „Vzrostl význam elektronických prohlídek. Lidé si vyberou byt na základě video prohlídky a na místo chodí už rozhodnutí. Kdo má takové prezentační nástroje k dispozici, je ve značné konkurenční výhodě,“ upozorňuje Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality.

Stanovení nájemného je klíčem k úspěchu

Investiční byt je možné pronajímat dvojím způsobem. Buď můžete tlačit na cenu, nebo budovat dlouhodobý nájemní vztah s příznivější cenou. „Loňský rok ukázal, že druhá varianta je v současné době ziskovější a vede k jistějšímu výdělku. Většina bytů se totiž – i v případě výrazného nadsazení ceny – stává prodělečných ve chvíli, kdy nejsou pronajaté všech 12 měsíců v roce,“ uvádí Hendrik Meyer.

Cena nájmu musí být podle Jana Martiny stanovena adekvátně vzhledem k dané lokalitě a stavu nemovitosti. „Každý měsíc, kdy je nemovitost neobsazená, znamená ztrátu několika tisíc korun. Co je podstatné, správně nastavená cena může být v některých pražských lokalitách a u určitého typu nemovitostí znatelně nižší než před nástupem pandemie. Důvodem je mimo jiné značné množství bytů uvolněných z režimu Airbnb,“ dodává realitní makléř.

Lidé mnohdy pronajmou byt prvnímu, kdo projeví zájem a je ochoten složit kauci, případně jen na základě osobních sympatií. Tím riskují velké starosti. „Někdy stačí jeden nezaplacený nájem, aby se majitel bytu, který byl třeba financován hypotékou, dostal do finančních potíží. A nelze spoléhat na to, že neplatiče jednoduše z bytu vykážete. Občanský zákoník stále více chrání nájemníky než pronajímatele. Je proto zcela stěžejní si budoucího nájemníka důkladně prověřit,“ říká Jan Martina.

Napište dobrý inzerát a upravte byt

O úspěšném pronájmu rozhoduje mimo jiné dobrá prezentace nemovitosti. „Při psaní inzerátu nezapomeňte na praktické informace o lokalitě. Dohledejte si takové, které podtrhnout kvalitu a úroveň lokality – od dobře hodnocené restaurace v okolí, komunitní zahrádky, parky s grilovacími místy nebo slavné stavby, která zvýší prestiž lokality v očích zájemce. Uveďte i ryze praktické informace o dopravní dostupnosti a občanské vybavenosti,“ radí Hendrik Meyer a dodává: „V popisu bytu nezapomeňte ani na možnost využívání společných prostor objektu, jako je například kolárna, kočárkárna nebo společné balkony či zahrádka.

V samotné nemovitosti pak proveďte úpravy, které nájemníkům pomohou spořit náklady na energii. Příkladem je osazení úspornými žárovkami nebo chytrými domácími elektroměry, které informují o spotřebě. Pokud bude nájemce vědět, že reálně šetří, nebude mít problém část z těchto úspor promítnout do vyššího nájmu. „Velkou výhodou je samozřejmě také lidský přístup vás jako majitele. Z našich výzkumů vyplynulo, že právě osoba vlastníka a dobrý vztah s ní často rozhodují o tom, zda se lidé pro byt ve výsledku rozhodnou, nehledě na to, jestli je o trochu dražší než jiný podobný,“ doplňuje Hendrik Meyer.

Zajímejte se o svého nájemníka

Když se vám ozve vážný zájemce a vy ho pozvete na prohlídku, měli byste nabízenou nemovitost dobře prezentovat a zároveň se zajímat o potenciálního nájemníka. Při prohlídce se zajímejte například o to, jaké má potenciální nájemník zaměstnání, proč se rozhodl stěhovat a kde bydlel předtím.

„Jednoznačným varovným signálem je například předchozí bydliště na obecním úřadě. Prověřte proto adresu, kterou má dotyčný uvedenou v občanském průkazu. Jasně zájemci sdělte, že si v bytě nepřejete nikoho, kdo řeší nějaké dluhy či exekuce. Nepoctiví lidé budou pochopitelně lhát a mlžit, proto by vaše další kroky měly směřovat na internet. Podívejte se do insolventního rejstříku, zda dotyčný nemá dluhy, které nesplácí. V některých případech se může vyplatit třeba mírně snížit cenu nájmu, čímž se počet zájemců ještě zvýší, a s ním i šance vybrat si do bytu přesně takového nájemníka, jakého chcete,“ uzavírá Jan Martina.

Máte investiční byt? A jak se vám ho daří pronajímat? Podělte se o své tipy a zkušenosti.

 

 

Benkova Rezidence

Psychologie domova: Jak prostředí ovlivňuje náš duševní stav

Prostředí, ve kterém žijeme, má zásadní vliv na naše duševní zdraví a pohodu. Barvy jsou jedním z klíčových prvků ovlivňujících naše emoce a nálady v domácím prostředí.

Energetická úspornost ve vašem domě: Zelené technologie pro každodenní bydlen

Zelené technologie se stávají nedílnou součástí moderních domácností s ohledem na udržitelnost a snižování spotřeby energie.

geosan development