Benkova Rezidence

Magazín o bydlení

Nové byty v Brně loni slavily velký úspěch. Statistiky hovoří o rekordních číslech.

Rok 2015 byl co do počtu prodaných bytů v Brně rekordní. Dohromady se zde loni prodalo 954 novostaveb, takže pomyslná tisícovka pokořena nebyla, i přesto se ale celkově prodalo o celých šestnáct procent víc nových bytů než v roce 2014.

Čísla a statistiky

V meziročním srovnání nové byty v Brně podražily o 8 procent a celková částka, kterou za ně lidé utratili, dosáhla téměř tří miliard korun. Jedná se o rekordní čísla.

Brněnská společnost Trikaya připravuje pravidelné analýzy. Z nich se dozvídáme, že v roce 2014 lidé za nové byty v Brně utratili 2,5 miliardy korun. Zabydleno bylo celkem 57 000 m2.

Nejlevnější nový byt v Brně v loňském roce zákazníka stál 1,2 milionu korun. Naopak nejdražší nový byt, který byl v roce 2015 zakoupen, stál bezmála 12 milionů korun.

Cena nových bytů v Brně rostla společně s poptávkou

Dle předpokladů rostla společně s poptávkou také cena nových bytů v Brně. Průměrná cena za nový byt v Brně stoupla na 3,6 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 8 procent. Za jeden metr čtvereční jste v roce 2015 v Brně mohli zaplatit 54 000 korun včetně DPH. Ve srovnání s rokem 2014 je tato cena o 4 000 korun vyšší.

Celou situaci, související s trhem s novými byty komplikovaly nejasnosti týkající se územního plánu města Brna. I to je samozřejmě příčinou růstu cen, stejně jako rostoucí poptávka.

Lidé hledají nové bydlení nejčastěji na jaře a na podzim

V loňském roce 2015 měli lidé o nové byty v Brně nejvíc zájem na jaře a na podzim. Je tomu tak tradičně už několik let: realitní makléři mají obvykle nejvíc práce během jara, načež následuje klidnější letní pokles zájmu o nemovitosti. Zvýšenou poptávku můžeme pak opět pozorovat na podzim.

Nejpoptávanější byt: 2+kk

Nejvíce žádané jsou v Brně nové byty o dispozici 2+kk, které v roce 2015 tvořily 43 procent z celkového počtu prodaných bytů v tomto městě. Garsonky koupilo 25% klientů, a to buď přímo pro vlastní bydlení nebo jako investici, kdy byt pronajímají a výdělek z pronájmu částečně pokrývá měsíční hypoteční splátky.

V současné době zakládají rodiny především silné ročníky 80. let, a tak hledají nové byty, které by velikostí a dispozičně vyhovovaly. Proto vzrostl zájem také o byty 3+kk. V roce 2015 byty o této dispozici koupila čtvrtina zájemců. V současné době jsou u developerských společností stále více a více poptávanější.

Větší byty (4+kk a větší) si koupilo jen 7% klientů.

Nejžádanější brněnské lokality

Bezmála polovina všech prodaných bytů v roce 2015 bylo na území městské části Brno-Střed a Slatina. Vysoce žádané je též Královo pole, Bystrc a Líšeň.

Brněnská radnice, prosazující model kompaktního města, podporuje spíše zahušťování a zabydlování centra Brna, více než rozrůstání téhle jihomoravské metropole do okolní krajiny. O bydlení v centru města je stále vysoký zájem, ovšem poptávající mají na výběr poměrně pestrou škálu typů výstavby, včetně bytů v periferních oblastech. Nejdražší byt, který se loni v Brně prodal, stál necelých dvanáct milionů. Naopak nejlevnější byt koupil zájemce v Králově Poli za 1,2 milionu korun.

Volných bytů je k dispozici stále dost, přibližně 1 100 bytů, ovšem  ve většině případů se jedná o neprodané, ale zároveň zamluvené byty. Developerské společnosti proto často vystavují rezervační smlouvy a přitom ani jeden z bytů není prodaný. Současná nabídka zahrnuje nové byty dosahující víc jak čtyři miliardy korun.

Rok 2016 by měl být stejně příznivý

Růst prodejů nových bytů v Brně je očekáván i v letošním roce. Celá řada obchodů z loňska bude dotažena až letos. Očekává se však, že omezenější nabídka požene ceny bytů trochu výš než doposud.

Benkova Rezidence

Psychologie domova: Jak prostředí ovlivňuje náš duševní stav

Prostředí, ve kterém žijeme, má zásadní vliv na naše duševní zdraví a pohodu. Barvy jsou jedním z klíčových prvků ovlivňujících naše emoce a nálady v domácím prostředí.

Energetická úspornost ve vašem domě: Zelené technologie pro každodenní bydlen

Zelené technologie se stávají nedílnou součástí moderních domácností s ohledem na udržitelnost a snižování spotřeby energie.

geosan development