Benkova Rezidence

Magazín o bydlení

Jak rychle prodat byt?

Po dobrých nemovitostech je pořád hlad. Rychle se prodávají hlavně menší byty v žádaných lokalitách. S místem ani dispozicí bytu toho příliš nesvedete. Šance na prodej bytu můžete zvýšit stanovením realistické ceny. Kupní cena ovšem není jediným kritériem, které rozhoduje o rychlém prodeji bytu.

Realitní trh je živý. Poptávka po nemovitostech je silná. Lidé si pořizují vlastní bydlení a byty kupují i jako investici. Ceny realit šly nahoru, zvyšuje je především nedostatečná nabídka nemovitostí ve větších městech. Pokud plánujete prodat byt, je vám doba nakloněná. S cenou, kterou budete za svůj majetek požadovat, byste to ale neměli přepísknout.

Řekněte si za byt rozumnou cenu

Nikdo nechce na prodeji bytu prodělat. Naopak. Pokud to ale s kupní cenou přeženete, můžete odradit zájemce. Čím déle visí nemovitost na realitních serverech, tím rychleji ztrácí na hodnotě. Když se vám nikdo neozve do týdne, pravděpodobně jste špatně nastavili cenu a budete s ní muset jít dolů.

Pokud na začátku nabídnete svoji nemovitost příliš draze a budete muset postupně zlevňovat, většinou za byt nedostanete tolik, kolik byste získali, kdybyste nastavili správnou tržní cenu hned na začátku.

Se stanoveným správné ceny nemovitosti by vám měl pomoci realitní makléř. Sami byste měli mít představu, kolik požadujete. Je možné, že vaše požadavky budou ovlivněny investicí do rekonstrukce nebo nemovitost potřebujete prodat draze, abyste umořili dluhy a ještě vám zbylo.

V první řadě si udělejte průzkum trhu. Na tom není nic těžkého. Otevřete si inzertní weby a prohlédněte si, za kolik se prodávají byty ve vaší lokalitě. Srovnávejte srovnatelné: stejné dispozice, výměru, ale třeba i úroveň rekonstrukce bytu i samotného bytového domu.

Cenu nemovitosti ovlivňuje především lokalita, místo v ulici nebo čtvrti, velikost bytu, jeho stav, druh vlastnictví (osobní nebo družstevní), orientace bytu, patro v bytovém domě. Podívat se můžete také na cenové mapy v dané lokalitě, i když ty vám poradí zejména ohledně průměrné ceny nemovitosti.

Napište správně inzerát

Když víte za kolik a jste pevně rozhodnuti nemovitost nabídnout, připravte pečlivě inzerát. Důležité jsou fotky. Než pořídíte snímky bytu, ukliďte ho. Zbavte ho zbytečností, které by mohly rušit. Nejlépe se prodávají byty, které působí anonymně. Žádné osobní věci, žádné fotky z dovolených, suvenýry nebo kuchyňská linka s vyskládaným nádobím.

Přečtěte si, jak připravit byt k prodeji nebo pronájmu

 

Nezveřejňujte rozmazané nebo tmavé snímky. Fotky by měly být ostré, byt by na nich měl působit prostorným a světlým dojmem. Nemusíte fotit všechno. Vypíchněte (zejména na hlavní fotografii) přednosti bytu – může to být prostorná a světlá kuchyně, krásný výhled z obýváku, nová koupelna. Natočit můžete i krátké video.

Fotografie doplňte popisem. Dejte si na něm záležet. Zdůrazněte výhody bytu. Vyzdvihněte rekonstrukci, pokud proběhla – nové rozvody, nová okna apod. Nezapomeňte na popis bytového domu. Zmiňte se o příslušenství, které k nemovitosti náleží (například sklep, garáž). Uveďte dispozice a výměru bytu.

Ukažte byt světu

Když máte hotový inzerát, zveřejněte ho na co největším počtu realitních serverů. Pokud prodáváte přes realitku, postará se o nahrání inzerátu realitní makléř. Sami můžete nemovitost sdílet na sociálních sítích, oslovit přátele, protože je možné, že jejich známí zrovna hledají nové bydlení.

Byt můžete označit i zvenčí a říct tak světu, že je na prodej. Použít můžete například reklamní plachtu, kterou zavěsíte na balkon. Nezapomínejte, že ne všichni se pohybují na internetu. Nepodceňujte proto ani tištěné inzeráty. Pomoci může inzerce v místním realitním časopise ale i na vývěsce v samoobsluze.

Připravte se na osobní prohlídku

O prodeji rozhodne osobní prohlídka. Na tu se dobře připravte. Byt by měl odpovídat tomu, co zachytily fotografie a co jste napsali do inzerátu. Nikdy proto nezkreslujte realitu, zklamání kupce odradí. Říká se, že každá věc má svého kupce, proto nemovitost trpělivě ukazujte a buďte připraveni zodpovědět jakékoli dotazy.

Při prohlídce by měl byt působit jako „hotelový pokoj“. Ukliďte veškeré osobní věci, ať si kupec může v nemovitosti představit svůj život – své fotky v obývacím pokoji, své suvenýry z dovolené. Rozhodně přivádějte lidi do uklizeného a provoněného bytu. Roztáhněte závěsy, ať působí světle a vzdušně.

Do velkých předělávek neinvestujte, ale prodeji bytu rozhodně pomohou drobnosti: vybílení místností, oprava rozbité kliky na okně nebo výměna kapajícího kohoutku.

Při prodeji bytu buďte realisté

Nedaří se vám prodat nemovitost během 3 měsíců? Potom je někde chyba. Možná požadujete příliš vysokou cenu. Nebo nemovitost špatně inzerujete, jednoduše není vidět. Problém může být i v tom, že jde o specifický byt, který přitahuje jen úzký okruh zájemců.

Pamatujte na to, že renovace bytu nutně neznamená zhodnocení nemovitosti. Vám se možná líbí oranžové dlaždice v koupelně, ale váš zájemce oranžovou barvu nenávidí. Pokud by byt koupil, bude koupelnu předělávat, takže kalkuluje s náklady navíc.

Počítejte s tím, že peníze za svůj byt získáte až na konci prodeje. Celý proces může trvat několik týdnů nebo měsíců. Peníze za nemovitost budou pravděpodobně ležet v úschovně u notáře a na účet je dostanete až po podpisu kupní smlouvy a přepsání bytu na nového vlastníka v katastru nemovitostí.

Prodávali jste byt? Jak dlouho vám to trvalo?

Benkova Rezidence

Psychologie domova: Jak prostředí ovlivňuje náš duševní stav

Prostředí, ve kterém žijeme, má zásadní vliv na naše duševní zdraví a pohodu. Barvy jsou jedním z klíčových prvků ovlivňujících naše emoce a nálady v domácím prostředí.

Energetická úspornost ve vašem domě: Zelené technologie pro každodenní bydlen

Zelené technologie se stávají nedílnou součástí moderních domácností s ohledem na udržitelnost a snižování spotřeby energie.

geosan development