Benkova Rezidence

Magazín o bydlení

Nájem na dobu určitou. Na co si dát pozor?

Do pronájmu jdou lidé z mnoha důvodů. Někdo prostě nedosáhne na hypotéku, jiný se nechce ještě vázat ke konkrétnímu místu. Nájemní smlouvu můžete podepsat na dobu určitou i na dobu neurčitou. Dejte si vždy pozor na to, co je ve smlouvě napsáno. Jinak se můžete dostat do maléru. A to platí jak pro majitele bytu, tak pro nájemníka.

Nemovitosti i hypotéky zdražily. Kdo má to štěstí, že vlastní byt navíc, neváhá ho pronajmout. Ceny nájmů jdou totiž také nahoru ruku v ruce s tím, jak zdražují byty, zejména pak v Praze. Své dělá i rostoucí poptávka po pronájmech. Dlouhodobě se dobře pronajímají hlavně menší byty, například o dispozici 1+kk nebo 2+kk.

Čtěte také: Hypotéky zpřísňují. Kolik musíte mít našetřeno?

Mění se nejen realitní trh, ale také trendy ve smlouvách. Stále více pronajímatelů dává svým nájemcům smlouvy na dobu určitou, například na jeden rok. Důvod je prozaický: nájemníka si chtějí vyzkoušet. Mohou mu věřit? Bude včas posílat platbu za nájem? Nezničí vybavení bytu? Nebude problematický? Nebudou si na něho sousedé stěžovat?

Smlouva na dobu určitou může být na jednu stranu výhodná i pro nájemníka – třeba ani jemu nebude místo vyhovovat. Nebo prostě hledá bydlení jen na rok, později bude žádat o hypotéku a kupovat svůj vlastní byt.

Jako v každé situaci, kdy podepisujete smlouvu, je třeba číst. Smlouvy na dobu určitou totiž mohou mít zapeklité formulace. Nájem se může například automaticky prodloužit, a to i bez dodatku k nájemní smlouvě.

Nájemní smlouva se prodlužuje

Nájem bytu lze tedy sjednat nejen na dobu neurčitou, ale také na dobu určitou. Vždy by přitom ve smlouvě mělo být uvedeno, na jakou dobu je sjednána a jaké jsou podmínky výpovědi, ukončení nájmu apod. „Pokud v nájemní smlouvě chybí údaj o délce nájmu, platí, že by sjednán na dobu určitou,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Nájem bytu na dobu určitou končí k datu uvedenému ve smlouvě, nebo se dá prodloužit dodatkem ke smlouvě. „Jestliže ale bude nájemce byt užívat alespoň tři měsíce, aniž ho pronajímatel písemně vyzve k opuštění bytu, nájem se automaticky prodlužuje o dobu, na kterou byl ujednán dříve. Maximálně však na dva roky,“ dodává Lukáš Zelený. V takovém případě se nájem obnovuje za stejných podmínek jako původní nájem.

Ukončení nájmu jen písemně

Když se pronajímatel rozhodne byt nadále nepronajímat (po uplynutí sjednané doby), musí dát nájemci dopředu vědět. Zákon ale na druhou stranu říká, že pronajímatel by měl nájemce k opuštění bytu písemně vyzvat.

Čtěte také: Je lepší prodej nebo pronájem bytu?

Ústní upozornění tedy nestačí. Při případném sporu typu: „řekl jsem vám, ať odejdete“ by musel pronajímatel prokázat, že nájemníkovi výpověď předal. V případě, že by se nájemce po uplynutí doby nájmu odmítl z bytu vystěhovat, nemusí pronajímatel podávat žalobu k soudu. Vyklizení bytu se může domáhat prostřednictvím soudního exekutora.

Stačí hodit klíče do schránky

Svá práva má samozřejmě i nájemce bytu. Pokud už si nemovitost nechce pronajímat, má více možností. „Jestliže v den skončení nájmu vhodí do schránky klíče a k tomu ještě například odhlásí energie psané na jeho jméno, považuje se nájem za skončený a pronajímatel může byt pronajmout někomu jinému,“ konstatuje Lukáš Zelený.

Čtěte také: 4 top lokality v Praze

Pochopitelně je vždy lepší, pokud se pronajímatel s nájemcem dohodnou na předání bytu a sepíšou o všem protokol. Je to výhodnější pro obě strany. V protokolu by měl být zaznamenán stav bytu nebo domu, vhodné je sepsat případné závady nebo poškození a zapsat také stavy měřičů vody, elektřiny nebo plynu.

Co s pozůstalými věcmi?

Někdy se může stát, že nájemník má tak nakvap, že po něm v bytě zůstanou věci. Jak by s nimi měl majitel naložit? Rozhodně si je nemůže přivlastnit, zvlášť pokud jde o hodnotnější předměty. Pokud jde o věci nižší hodnoty, třeba nádobí, je možné dojít k závěru, že se jich nájemce vzdal. Jiná je ale situace ohledně dražšího zařízení, například nové elektroniky.

„Dražší věci musí pronajímatel uschovat, přičemž je může poté, co marně nájemce vyzve k jejich vyzvednutí, prodat. Utrženou částku po odečtení svých nákladů spojených s prodejem by pak měl zaslat na účet nájemce. Jestliže jej nezná, může peníze například uložit do soudní úschovy,“ uzavírá Lukáš Zelený.

Jste v pronájmu nebo byt pronajímáte? Jakou máte smlouvu?

Benkova Rezidence

Psychologie domova: Jak prostředí ovlivňuje náš duševní stav

Prostředí, ve kterém žijeme, má zásadní vliv na naše duševní zdraví a pohodu. Barvy jsou jedním z klíčových prvků ovlivňujících naše emoce a nálady v domácím prostředí.

Energetická úspornost ve vašem domě: Zelené technologie pro každodenní bydlen

Zelené technologie se stávají nedílnou součástí moderních domácností s ohledem na udržitelnost a snižování spotřeby energie.

geosan development